ВКП работи по над 30 случая за източване на еврофондовете
ВКП работи по над 30 случая за източване на еврофондовете / снимка: Sofia Photo Agency

Специализиран отдел на Върховна касационна прокуратура работи по над 30 случая за източване на еврофондовете. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио заместник главният прокурор Валери Първанов. Той добави, че това са дела, които се разследват в момента и по които има повдигнати обвинения срещу определени лица. Според Първанов разследването по част от тези дела трябва да приключи в рамките на календарната година и те да бъдат внесени в съда.

Заместник главният прокурор уточни, че новото разпределение на отделите във Върховна касационна прокуратура (ВКП) цели да подчертае приоритетите на прокуратурата на Република България така, както се задават в докладите на Европейската комисия и ОЛАФ. Първанов добави, че във ВКП са се обособили три самостоятелни специализирани отдела вместо един предходен. Отдел Първи, който се занимава с делата за корупция по високите етажи на властта, прането на пари и други дела, които са със значим обществен интерес. Преструктурира се и отдел Осми, който се занимава само и единствено с престъпленията по източване на европейските фондове, както и отдел Девети, който се занимава само с престъпленията на основните групи за организирана престъпност, обясни заместник-главният прокурор

Прокурор Първанов каза, че Отдел Девети в момента работи по близо 18 дела. В този отдел се разглежда и случаите с Христо Ковачки и Митьо Очите. "Проведоха се акции във Враца и други места в страната. Както вече стана известно тази група от Враца се оказа свързана с групата на бургаския бос Митьо Очите, заради което Димитър Желязков – Очите беше прехвърлен от Бургаския затвор във Враца, където му беше повдигнато ново обвинение за друго престъпление, извън това, за което беше сключил споразумение с Бургаската прокуратура", допълни още Първанов.

Запитан няма ли опасност прокуратурата да бъде обвинена в изпълнение на политически поръчки по повод разследването на Христо Ковачки Първанов заяви:

Прокуратурата ще провери всеки сигнал срещу всяко длъжностно лице, всеки граждани, всеки политически лидер и ще се произнесе със съответния мотивиран акт.

Категоричен сте, че и проверката срещу обръчите от фирми на ДПС не е политическа проверка, която прокуратурата изпълнява?

Прокуратурата не е изпълнявала и няма да изпълнява политически поръчки, но прокуратурата не може да подмине с мълчание сигналите, които влизат в нея. Нито една партия не е застрахована от това длъжностни лица, издигнати от нея, нейни членове, симпатизанти, които по един или друг повод да извършат действия, които биха могли да бъдат квалифицирани като престъпни деяния.

Няма да има „чадър” над когото и да е?

Не е имало и няма да има чадър на никого.

На въпрос дали прокуратурата е започнала да чисти корумпираните прокурори Валери Първанов отговори, че със заповед на главния прокурор е променена компактността на Инспектората към Върховна касационна прокуратура и сега той поема наказателната отговорност на всички магистрати. Той добави още, че от началото на година има 32 внесени дела срещу магистрати, десет, от които вече са внесени с обвинителни актове в съда.

Заместник главният прокурор Валери Първанов каза още в „Седмицата” по Дарик, че е приключила проверката относно отвореното писмо на Валентин Димитров, в което той казва, че е оказано натиск върху него от висшите магистрати Маргарита Попова и Бойко Найденов. „Установи се, че няма нищо вярно в това, което е написано в писмото”, заяви прокурор Първанов.