концепция детска болница
концепция детска болница
Специалисти се изказаха в полза на старата конструкция и срещу започването от нулата
Концепцията и визията на бъдещата Националната многопрофилна детска болница бе представена по време на обществено обсъждане за изграждането на лечебното заведение.

В киносалона на ВМА бе представена визуализация на концепцията според параметрите и спецификите, зададени от здравното министерство.

Основен въпрос по време на дискусията бе дали за детската болница да се използва строежът в двора на Александровска болница или да се построи изцяло нова сграда на същото място.

концепция детска болница


"Строежът на детска болница е обща отговорност - децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа", каза в началото на обсъждането здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Имам собствена визия как, в какви срокове и какво трябва да се направи, за да подобрим детското здравеопазване, но правилните решения не се взимат от един човек, а заедно и в режим на диалог", посочи той.

По време на дискусията се чуха различни мнения дали трябва да се използва недовършената сграда на "Пенчо Славейков" или тя да бъде бутната и на нейно място да бъде построена нова.

концепция детска болница


Противниците на продължаването на стария проект твърдят, че сградата не отговаря на изискванията, структурата е опасна, а таваните не са достатъчно високи. 

Специалисти обаче настояха, че частично построената сграда е в добро състояние, а разрушаването й ще отнеме много време, което ще забави и реализацията на детската болница.