Асен Василев
Асен Василев / БГНЕС
Ако не искаме да увеличаваме данъците, трябва да ги събираме, коментира финансовият министър
Министърът на финансите Асен Василев представи параметрите на проектобюджета за 2024 г. Това стана след като

Предвидено е продължаване на програмата за детските градини. С 27% е увеличена месечната помощ за отглеждане на деца с увреждания. Осигурени са средства за инвитро процедурите, както и ваксинопрофилактиките.

Осигурени са 12 млн. за родителите на децата, които нямат в места в детски ясли и градини.

Кабинетът одобри проекта за държавния бюджет за 2024 година

По думите му за първи път България е в първата петица на Европа по раждаемост, след като политиките, залегнали през 2022 г., дават резултати.

Очаква се увеличение на доходите и пенсиите с около 11%, заяви финансовият министър. "За да може да се вдигнат доходите, трябва да вдигнем капитала, с който работим - машини, пътища, инфраструктура. В бюджета е заложена инвестиционна програма, така че да е изнесена в приложение, така че да са ясни всички инвестиционни проекти - колко пари за коя магистрала, за апаратура в болниците", заяви министърът.

Финансовият министър заяви, че ако достигне доходи от 60-75% от доходите в страните от Европейския съюз, тогава много български граждани ще се завърнат у нас. „Това започваме да го виждаме в редица индустрии, които дават високи заплати. Не само в Ай Ти сектора, но и в енергетиката и други сфери. Колкото по-бързо нашите доходи достиган европейските, толкова повече наши сънародници се замислят да се върнат в страната“, смята Василев.

"Бюджетът включва фонд от 1 млрд. за общински проекти на същия принцип. Има лимити в зависимост от размера на бюджета. В рамките на тези лимити всеки кмет определя кои са ключови проекти, без намеса от централното правителство. Ако някой кмет е решил ВиК проекти да се правят, ще се правят ВиК проекти, ако някой кмет е решил да се правят спортни зали, ще се правят спортни зали", даде пример Василев.

Той посочи, че повечето промени в данъчните закони касаят събираемостта.

"Сивата икономика на България е около 30%. 1/3 от средствата не се виждат от данъчната система. Мисля, че всеки гражданин знае за неиздадени касови бележки, на заплати в плик, всичко това са елементи на сивата икономика. Те ощетяват приходната част от бюджета, наказват хората, които плащат данъците, тези мерки за изсветляване и затягане целят тези 30% да станат например 20%. Ефектите ги виждаме, за първи път ще видим, че сме събрали повече данъчни приходи, отколкото разходи, и това не е защото не сме правили разходи", изтъкна министър Василев.

По думите му, ако се не се приеме да падне таванът на кешово плащане да падне от 10 хиляди на 5 хиляди лева, това ще рефлектира, макар че и със закъснение.

"Ако не искаме да увеличаваме данъците, трябва да ги събираме", посочи той.