Асен Василев
Асен Василев / БГНЕС
Предвижда се и облекчена схема за изплащане на отстъпките при горивата. Това обяви пред журналисти финансовият министър Асен Василев. 

"НАП плюс Дирекция данъчна политика работят с Асоциацията на бензиностанциите. Това, което се придвижда е доста облекчена схема, при която от бензиностанцията се подава справка, а самата компенсация ще става при издаването на касовия бон", обясни Василев. Той изрази надежда отстъпката да влезе в сила от 1 юли. 

"Предвиждаме бюджетното салдо да не се променя, тоест дефицитът ще остане, както е приет в оригиналния Закон за бюджета – 4.1%, коментира Василев бюждетния дефицит. 

"Миналата година актуализацията на бюджета мина за две седмици и половина при по-разнороден парламент, така че се надявам да има достатъчно време", отговори Василев на въпрос дали ще има достатъчно време да бъде актуализиран бюджетът и предвидените мерки срещу кризата да влязат в сила от юли. 

"В рамките на тази година не се привдижда да се пипат максимален осигурителен доход и минимална работна заплата. Трябва да има предвидимост и до края на годината ще важат, параметрите, които станаха факт на 1 април", допълни Василев. 

Относно протеста на полицаите и надзирателите, които настояват за по-високи заплати, Василев обясни:

"Системите, в които е предвидена реформа, ще получат, има предвидени средства в оригиналния бюджет от порядъка на 300 млн.лв, ще получат от там, до колкото знам, системата на МВР е в процес на финализиране на промените, така че би следвало да имат достъп до тези средства". 

"Всеки театър сам си определя заплатите, държавата дава субсидия на база продадени билети, вече няма COVID и театрите работят нормално", категоричен бе министърът на финансите на въпрос дали се предвижда повишение на заплатите в областта на културата.