/ БГНЕС
Делото за пръстовите отпечатъци в болниците е насрочено във Върховния административен съд (ВАС) за 16 март 2017 г. Становището на страните в спора около въведената през ноември електронна автентификация е, че прилагането й в извънболничния сектор може едноактно да я блокира.
 
ВАС спря пръстовите отпечатъци като метод за регистрация в болниците

На среща, инициирана от служебния вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев с представители на Министерския съвет, Националната здравноосигурителна каса и организациите, които атакуваха отпечатъците пред ВАС -Националното сдружение на частните болници, Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и Федерация "Български пациентски форум" преди време, той заяви, че "ще вземем всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извънболничната помощ и се надявам до средата на април да има решение в полза на пациентите и здравната система".
 
Прецедент в правото дава възможност пръстовият идентификатор да продължи да се ползва

По време на срещата ръководството на НЗОК представи официалното си становище до здравното министерство, че няма данни за реализирани икономии от пръстовите отпечатъци, освен това системата често блокира и поставя на изпитание болничната помощ. При над 40 млн. прегледа годишно в извънболничния сектор това е лавина от грешки, която може да помете здравната система.
 
Обмислят премахване на пръстовия отпечатък като вход за болниците

Към аргументите за отмяна на електронния автентификатор се добавят и проблемите на пациентите с хронични заболявания.
 
Позицията на Министерския съвет е да се изчака решението на 5-членния състав на ВАС на 16 март. Дотогава Наредбата за достъп ще действа в болничната помощ.
БГНЕС