Варна, Добрич и Пазарджик имат нови областни управители
Варна, Добрич и Пазарджик имат нови областни управители / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Правителството определи Христо Контров, Ердинч Хаджиев и Георги Петърнейчев за областни управители съответно на областите Варна, Добрич и Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Временно изпълняващ длъжността областен управител на Търговище от 15 юни ще бъде настоящият заместник-областен управител Свилен Василев.

Досега областни управители на Варна, Добрич и Пазарджик бяха съответно Петър Кандиларов, Динчер Хаджиев и Ангел Чолаков. От 15 юни поста си напуска сегашният областен управител на Търговище Петър Карагеоргиев. След заседанието на кабинета миналата седмица премиерът съобщи, че 24-ма заместник областни управители също ще бъдат освободени.

Георги Петърнейчев е роден през 1949 г. Завършил е НСА – София със специалности „Автомобилизъм” и „Педагогика”. Той е заслужил майстор на спорта и 7-кратен шампион по автомобилизъм. Досега Петърнейчев беше и заместник-министър на транспорта.

Ердинч Хаджиев е роден през 1961 г. Завършил е Висшия медицински институт във Варна. Работил е като общопрактикуващ лекар до 2005 г., когато е избран за депутат в 40-ото Народно събрание. Бил е член на парламентарните комисии по здравеопазване и околна среда и води.

Адмирал Христо Контров е роден през 1938 г. и се е обучавал във Военната академия в Санкт Петербург. Работил е като главен координатор по търсене и спасяване на море и е бил общински съветник във Варна.

Свилен Василев е роден през 1952 г. Има висше икономическо образование. От 2005 г. е заместник-областен управител на Търговище.

Правителството освободи Евгений Желев от поста му на председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Това се налага поради избирането му на 24 април за министър на здравеопазването.