В съда четат присъда на бивш директор на Информационно обслужване
В съда четат присъда на бивш директор на Информационно обслужване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд (СГС) ще прочете присъдата на Иво Николов, бивш директор на „Информационно обслужване”. Заседанието е насрочено за 13.00 часа.

Делото срещу Иво Николов тръгна в началото на тази година в Софийски градски съд. Той е подсъдим заради това, че като директор на „Информационно обслужване” АД не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазване на повереното му имущество. Заради това е нанесъл щети на дружеството, ръководено от него.

Според държавното обвинение той е допуснал неговия подчинен Александър Беседин да получава повече от година заплата, без да е изпълнявал трудовите си задължения и е сключил неизгодни сделки за отдаване под наем на помещения на "Информационно обслужване". Сключил е и неизгоден договор за доставка на нова финансово-счетоводна система за нуждите на дружеството, припомня БГНЕС.

„Информационно обслужване” е дружеството, което е ангажирано с преброяването на резултатите от изборите и обработва базата данни на митниците и Националната агенция за приходите. Освен това дружеството администрира системата ГРАО, която съдържа личните данни на всички българи. Фирмата има клонове в цялата страна, в нея работят стотици души.