В НС се скараха заради гласуване с чужди карти
В НС се скараха заради гласуване с чужди карти / снимка: Sofia Photo Agency
На местните избори през есента ще се гласува с отделни бели бюлетини с възможност за една преференция при вота за общински съветници. Това реши Народното събрание, като прие на второ четене промените в текстове от Закона за местните избори. Скандал за гласуване с чужди карти блокира след това работата на депутатите и промените в закона.

До поредния цирк в пленарната зала се стигна, след като БСП и ДПС се пребориха срещу искането на опозицията и НДСВ за гласуване с интегрална бюлетина – това стана след поредица от предгласувания.

Поименна проверка, поискана от левицата, показа, че в залата са 204-ма народни представители – с 20 по-малко от участвалите в спорните гласувания. Социалистите призоваха да бъдат събрани картите без стопанин зад пулта. Последва искане за анулиране на спорните гласувания. От ДСБ твърдяха, че техническа неизправност на пултовете не е позволила на един от тях да участва във вота. От левицата и ДПС пък посочиха поименно онези свои колеги от НДСВ, които не са били в залата, но са участвали в гласуването

Председателят Георги Пирински заяви, че няма да отмени нито едно от гласуванията, каквато е практиката на парламента. За охлаждане на страстите от ДПС поискаха почивка, която продължи над час и половина. Заседанието на парламента беше възобновено, очаква се да продължат гласуванията и дебатите по второто четене в Закона за местните избори.