В дебата около „Гоце” имало и приятелски огън
В дебата около „Гоце” имало и приятелски огън / Снимка: БГНЕС
Доносниците на България бяха успешно прикрити и бяха набедени хората, които професионално са работили за държавата. Това заяви президентът Георги Първанов в Евксиноград, като даде да се разбере, че се чувства незаслужено засегнат от дебата по т.нар. „Папка Гоце” и разкритията за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Управляващата коалиция има голям грах, като постави нещата под еднакъв знаменател, заяви Георги Първанов. Къде са досиетата на прехода, реторично попита президентът и допълни, че за него това е големият въпрос.

Първанов не скри огорчението си от факта, че комисията по досиетата не е приела неговите аргументи като гражданин. Президентът за пръв път разкри, че не е знаел, че е разработван от бившата Държавна сигурност и че никога не е имало вербовъчна бесeда между него и офицера от бившите служби.

Също за първи път българският държавен глава коментира, че в дебата около досието му има „приятелски огън от една партийна централа”.

По повод информациите за близките му отношения с простреляния бизнесмен Манол Велев Георги Първанов заяви, че никога не е криел факта, че той е спонсорирал президентската му кампания.

Винаги съм държал всяко дарение да бъде публично и в списъка от спонсори, с който разполага Сметната палата, няма да откриете имената на четири-пет водещи групировки или т.н. крупни бизнесмени, допълни президентът. Той заяви още, че през годините на прехода не е събрана и анализирана абсолютно никаква информация за представителите на организираната престъпност у нас. Ако аз имах фактите, нямаше да се поколебая да ги съобщя, каза още президентът Георги Първанов.