В България са регистрирани 335 лицензирани психотерапевти
В България са регистрирани 335 лицензирани психотерапевти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В България са регистрирани 335 лицензирани психотерапевти
58973
В България са регистрирани 335 лицензирани психотерапевти
  • В България са регистрирани 335 лицензирани психотерапевти

Цените за преглед при психотерапевт в София варират между 20 и 50 лева, а в по-малките градове на страната - 15 лева. Това обявиха от Асоциацията на българските терапевти.

В България са регистрирани 335 лицензирани психотерапевти, чиито имена са вписани в регистър.

Терапевтите обясниха, че освен страдащите от депресии, психични разстройства и обсесии, все повече психически здрави хора се обръщат към тях, търсейки себе си.

Председателят на организацията Димо Станчев посочи, цените на терапиите са уговорени от Здравната каса: "Става въпрос за сума, която твърдо се фиксира за определено време, което е отделено само за един човек, който в нормалната поликлинична лекарска практика е между 5 и 10 минути".

Станчев обясни още, че в България има много школи, които обхващат различните аспекти от психологията и прилагат нови методи за терапия: "Навлезе един метод - психодрамата, след това много мощно се разви позитивната психотерапия, след това аналитична психотерапия, телесната терапия".

Представата на обществото, че терапевт означава милионер върху нещастието на другите е напълно грешна, заявиха още от асоциацията.