В БАН минават на непълен работен ден
В БАН минават на непълен работен ден / снимка: Sofia Photo Agency
В БАН минават на непълен работен ден
31736
В БАН минават на непълен работен ден
  • В БАН минават на непълен работен ден

Заради орязването на бюджета на Българската академия на науките институтът по метеорология и хидрология минава на непълен работен ден, като не са изключени и съкращения. Това ще окаже влияние върху качеството на прогнозата за времето, заяви пред Дарик председателят на БАН Никола Съботинов. Същите антикризисни мерки ще засегнат и учените, които изготвят сеизмологичните изследвания и наблюдават промените в Черно море. Ето какво каза още академик Съботинов:

„Това са Националният институт по метрология и ходрология, защото те, за да изпълняват своите дейности, са им нужни пари за материали, консумативи. Всеки ден пускат балони с радиостанции, за да дадат информация за промените, които настъпват в нашата страна. Вторият институт е Геофизическият институт, с националната сеизмична мрежа, която покрива цялата страна и всяка минута дава информация. Третият институт е Институтът по океанология във Варна, който поддържа изследователския кораб, с който кораб ние извършваме непрекъснато мониторинг на Черно море. Това е важен елемент и ние непрекъснато даваме информация за състоянието на Черно море - замърсяванията, биологичните процеси. Тези три звена на академията ще се постараем въпреки кризата да им помогнем. Това няма да им реши въпроса. Сигурно ще се наложи да се въведе режим на непълно работно време в тези институти, което ще се отрази на качеството на метрологичната, сеизмичната и морската информация".

Очаква ли се да има съкращения?

Възможно е. Ако не могат да се оправят, няма как. Ние сме с тези 59 млн. лв. Сметките показват, че за да съществува нормално академията, трябва да се съкрати на 30 процента. Нашият институт по метрология и хидрология е най-големият. Има научен състав, около 100 души, и другия е оперативен състав, който покрива цялата страна. Общият брой е 700 души. 10 процента от щата на академията е в този институт.