Увеличават бюджета за дентална помощ с над 5 млн. лева през 2013-а
Увеличават бюджета за дентална помощ с над 5 млн. лева през 2013-а / снимка: DarikNews.bg, архив
Увеличават бюджета за дентална помощ с над 5 млн. лева през 2013-а
59822
Увеличават бюджета за дентална помощ с над 5 млн. лева през 2013-а
  • Увеличават бюджета за дентална помощ с над 5 млн. лева през 2013-а

С 5,1 млн. лева се увеличава бюджетът за денталната медицина от следващата година. Това предвижда новият Национален рамков договор за денталната помощ, който бе подписан днес от представители на зъболекарския съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването. Пакетите от дейности както за децата до 18 години, така и за възрастните, обаче се запазват, поясни председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов.

Миланов допълни, че е доволен от пакета за пациентите до 18-годишна възраст, тъй като той отговарял на всички европейски стандарти. Според шефа на съсловната организация обаче пакетът от дентални дейности за възрастни трябва да бъде променен.

„Категорично заявяваме намерението си още в 2013-а да започнем консултации за пакета над 18 години. И той да бъде ясен много по-рано, за да може да бъде финансиран от следващия бюджет на държавата”, обясни той.

С 5-те милиона ръст, бюджетът за денталната медицина за 2013-а ще стане в размер на 106 млн. лева. „Запазваме доплащането от страна на пациентите, което е много важно за самите тях. Те няма да доплащат повече, а ще запазят своя процент на доплащане такъв, какъвто е в момента”, коментира още той.

От зъболекарския съюз уточниха, че ръстът в бюджета ще бъде разпределен за основни дейности. Така примерно ако заплащането от НЗОК за една пломба досега е било 28 лева, от догодина то ще стане в рамките на 29,45 лева.