Утилизацията на боеприпаси е грешка, трябвало да купим инсталация
Утилизацията на боеприпаси е грешка, трябвало да купим инсталация / снимка: DarikNews.bg

В момента в България има около 14 000 тона боеприпаси, които не са утилизирани. Голяма част от тях обаче няма и да бъдат унищожени, а ще бъдат продадени. Това каза в предаването „Седмицата” зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той добави, че е необходимо в страната ни да има място, където годишно да се утилизират между 5000 и 10 000 тона.

„Вместо да вземем инсталация, ние дадохме боеприпасите за утилизация. В България няма други фирми освен частни, с изключение на две - ТЕРЕМ и ВМЗ-Сопот. Трябваше да вземем инсталация, фирма „Дунарит” закупи такава инсталация и тя работи”, обясни зам.-министърът. „Берета трейдинг” има сертификати, сигурно работят добре, но защо се взриви цехът, къде е грешката. Това са въпросите, които трябва да си зададем. Всички в правителството виждаме, че с този горещ картоф трябва да се приключи с него, с тази утилизация на боеприпаси”, добави Радев.

Той припомни, че след експлозиите в Челопечене част от намиращите се там боеприпаси, които не бяха горени и не бяха подлагани на взрив, са били изнесени. „Те са стари, не са опасни и част от тях са отишли в „Берета трейдинг”.

Пред Дарик той разясни, че в процеса на утилизация на боеприпаси според нашето законодателство не могат да участват чужди фирми. „Месеци преди тези взривове от Министерството на отбраната предложихме промени в Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. Ние искаме да пише, че, когато даваме боеприпаси на фирми да утилизират, материалите, които остават, да не ни се връща, тази собственост да се предаде. За да не се возят в държавата такива боеприпаси, което е много по-опасно. Това става с промяна в закона”, обясни той.

За Челопечене Валентин Радев каза, че експертизата за взривовете там няма да приключи, докато американците не излязат отвътре, „т.е. докато не изровим всичко”. „Сега американските колеги дълбаят надолу. Помагат ни, защото ние нямаме такива средства, а е опасно да се извършват такива дълбочинни прочиствания. Тяхното обещание е, че до края на август ще приключат и експертизата веднага ще бъде дадена тогава”, каза още той.

За 103-те ракети въздух-земя, които бяха изнесени от авиобаза „Безмер” и хванати край Сливен, Радев каза, че това е криминално деяние. „Ние сме много възмутени. Остава открит въпросът как така излизат ракети от „Безмер” нередовно. Американците неотдавна ни направиха одит, те ни харесаха съхранението на боеприпасите, в понеделник пак ще идват на одит и ще видим какво ще покаже той. Нека да видим точно как са изнесени тези ракети. Считайте, че ще вземем мерки, които ще изненадат всички”, категоричен е Валентин Радев.

Силна експлозия избухна около 14.40 ч. на 5 юни в склад за обезвреждане на боеприпаси, който се намира между пътен възел Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии.

18 души са пострадали, като част от тях са настанени в здравни заведения. Трима души бяха обявени за мъртви, след като сапьори успяха да огледат епицентъра на взрива. Работниците били на смяна именно в склада, който се взриви.

По думите на Десислав Делев, собственик на фирмата „Берета Трейдинг”, която стопанисва склада за боеприпаси, няма опасност за живота на хората от региона, тъй като в склада никога не е имало и в момента няма отровни вещества.

Цялото интервю със зам.-министъра на отбраната Валентин Радев четете ТУК