/ /iStock
Киев е поискал повече хуманитарна помощ от Ню Делхи, съобщи Министерството на външните работи на Индия, докато заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова приключва тридневното си посещение в южноазиатската страна, предаде агенция "Франс прес".

Джапарова, която е на първото си официално посещение в Индия от 10 до 12 април, се е срещнала с министъра на външните работи и културата Менакши Лехи. Освен че е провела разговори по редица "двустранни и международни въпроси", тя е предала писмо от украинския президент Володимир Зеленски, адресирано до индийския министър-председател Нарендра Моди, съобщава АФП.

"Тъй като нашите страни имат общи интереси и виждания, засиленият диалог на най-високо равнище ще бъде ползотворен за народите ни и за сигурността в света.", заяви Джапарова в Twitter.

"Украинската молба за допълнителни хуманитарни доставки, включително лекарства и медицинско оборудване, също беше споделена от Джапарова", заявиха от индийското министерството.

Тя също така предложи възстановяването на инфраструктурата в Украйна да бъде възможност за индийските компании“, се посочва в изявлението.

Индия, която запази неутралитет по отношение на войната на Русия в Украйна, все пак изпрати хуманитарна помощ, включително лекарства и медицинско оборудване, на Киев.

"Обменихме позиции по двустранни и глобални въпроси от взаимен интерес" и "Украйна получили уверение за увеличаване на хуманитарната помощ", съобщи индийският външен министър Лехи.

По-рано украинският официална представителка се обърна към дискусионен панел, организиран от Индийския съвет по световните въпроси, базиран в Ню Делхи мозъчен тръст. "Информирах индийската стратегическа общност за усилията на Украйна да се бори с руската непровокирана агресия. Украйна ще победи и справедливостта ще възтържествува. Защото, както каза Моди, 21-ви век не е епоха на война", заяви тя.

Министърът също така поиска индийският министър-председател Моди и други високопоставени служители да посетят Украйна. 
БГНЕС