Учителите вероятно ще отхвърлят предложението на правителството
Учителите вероятно ще отхвърлят предложението на правителството / netinfo

Голяма е вероятността учителите да отхвърлят последното предложение на правителството за споразумение и стачката да продължи.

В Централата на КТ "Подкрепа" предстои синдикалните структури от цялата страна да гласуват дали подкрепят офертата на кабинета, но голяма част от учителите споделиха пред репортери, че по всяка вероятност няма да дадат мандат на синдикалните лидери да подпишат споразумението с правителството.

Заседанието на синдикалните структури е закрито за журналисти.

Единният регионален стачен комитет – гр. Варна, подкрепен от председателите на стачните комитети в стачкуващите учебни заведения и звена в сферата на средното образование в града и областта, заяви, че не дава мандат на Единния национален стачен комитет за подписване на предложения вариант за споразумение от 26 октомври.

Педагозите продължават да поддържат исканията си за поетапно увеличаване на основната работна заплата на заетите в системата на средното образование от първи ноември – 20%, от първи януари догодина – 20% и от първи юли – 20%.

Учителите настояват и за изпълняване на искането си за не по-малко от 4.7% от БВП за сектор “Образование” от началото на следващата година.

Част от учителите в Силистренската община ще продължат да стачкуват, въпреки че днес Единният стачен комитет реши да даде мандат за подписване на стачното споразумение с правителството. Това стана ясно след проведено по обед заседание.

Единайсет от стачкуващите колективи, в които работят 230 учители, са гласували “за” подписване на споразумението с правителството, а 213 техни колеги не приемат подписването на проекта, съобщи Росица Димова от стачния комитет в Силистра. Най-вероятно те ще продължат да стачкуват, казаха от стачния комитет.

17 от общо 26 училища в Добрич не приемат проекта за споразумение между синдикатите и правителството. Това съобщи регионалният председател на СБУ Павлина Димова.

Допитване до учителските колективи показва, че 702-ма педагози са против предложеното споразумение, 277 обявяват подкрепата си за него.

Петричките учители отхвърлиха проекто-споразумението, предложено от правителството миналата седмица.

Преподавателите от южния град ще продължат стачните си действия, които започнаха в началото на учебната година. "От 17 учебни заведения, 14 са против подписването на такова споразумение", заяви педагогическия съветник от Петрич Борислав Тренчев.

"Според повечето учители подобни предложения са унизителни", добави още Борислав Тренчев.

Предстои да бъдат обсъдени по-нататъшните действия на петричките учители.