Ученическите пътувания - до 20 ч. през зимата и 22 ч. през лятото
Ученическите пътувания - до 20 ч. през зимата и 22 ч. през лятото / снимки: БГНЕС, архив

Организираните пътувания на деца и ученици трябва да приключват до 20.00 ч. през зимата (от октомври до март) и до 22.00 ч. през лятото (от април до септември). Това гласят част от промените в Закона за туризма, внесени в парламента.

Те бяха представени на дискусия, организирана от Националната агенция за детски и младежки туризъм в рамките на изложението „Ваканция и СПА експо 2014” в София, пише „Труд”.

„Какво трябва да правим, ако самолетът с ученици от Русия, например, кацне в 23.00 ч. вечерта, а до хотела на децата има още 50 или 90 км път? Къде трябва да нощуват - на аерогарата или в автобуса?!”, попита туроператор, който работи с ученически групи от Русия и Украйна. „Явно в текста на закона трябва да се уточни, че краен час на пътуването няма да важи за трансферите от летища и жп гари”, отговори Мария Иванова, шеф на дирекция „Туристическа политика” в икономическото министерство. Тъй като проекта е в парламента, подобно предложение може да се внесе само от депутати при обсъждането на проекта в парламентарните комисии.

Според други промени в закона всички видове пътувания с обща цена, лагери и почивки на деца и ученици трябва да бъдат организирани чрез туроператор. Това означава, че учители или школски директори няма да имат право да организират сами екскурзии. Изискването за сключен договор с туроператор няма да важи за еднодневни екскурзии без нощувка, както и за посещенията на културни мероприятия и състезания от календарите на общините или учебните заведения.