Убиец на студент ще лежи 12 г. в затвора
Убиец на студент ще лежи 12 г. в затвора / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският окръжен съд наложи наказание 12 години лишаване от свобода на Димитър Лазаров /30 г./, подсъдим за убийството на студента Христо Миланов.

Трагедията се случи на 25 март миналата година край Нови хан. На предходното съдебно заседание подсъдимият Димитър Лазаров се призна за виновен, след което делото започна да се разглежда по съкратената процедура.

Представителите на частните обвинители - родителите на Христо Миланов, поискаха от съда да наложи наказание "доживотен затвор" за Лазаров, тъй като той е криминално проявен, а престъплението, което е извършил, е с висока обществена опасност. Според закона, ако му бъде наложено подобно наказание при съкратен процес, то се заменя за 30 г. лишаване от свобода.

Пред журналисти родителите на Миланов коментираха, че не са доволни от решението на съда и ще го обжалват пред по-горната инстанция.

Според прокуратурата убийството е станало след сделка между Миланов и Лазаров, включваща размяна на автомобили. Подсъдимият е предложил на жертвата да размени автомобил "БМВ" срещу лека кола "Мерцедес", като Миланов му доплати определена сума. Те са извършили размяната, но на 25 март се срещнали отново. Тогава между тях е възникнал скандал и подсъдимият е убил с нож студента, припомня БТА.

Според представителите на частните обвинители и прокуратурата, убийството е умишлено и предварително планирано от Лазаров, а според тезата на неговия защитник, подсъдимият не е имал за цел да убие студента и дори се е опитал да му помогне, след като го е наранил. Съдът прие, че убийството е умишлено.

На заседанието присъстваха близки и приятели на починалия и семейството му, за ги подкрепят. На излизане от съдебната зала те отправиха обидни реплики към подсъдимия и го заплашиха с убийство.

Димитър Лазаров ще трябва да плати общо 200 000 лева обезщетение на родителите на Христо Миланов.

Съдебното решение подлежи на обжалване или протест пред Софийския апелативен съд.