Тържествена заря-проверка по случай 3-ти март - Националния празник на България пред паметника на Цар Освободител в София.

Президентът Румен Радев прие почетния караул и поздрави военнослужещите по повод Освобождението на България от турско владичество и произнесе слово.

Днес се прекланяме пред нашите героични предци и знаем, че свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстои, за да ги завещае на следващото. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод Националния празник на България - 3 март.

БТА

"Тази сутрин заедно с хиляди българи се поклонихме пред подвига на нашите славни опълченци на Шипка. Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои, но доблестта на предците не може изцери пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност. 3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина", подчерта държавният глава.

"Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически. Монахът Паисий ни извежда от мрака на невежеството за славното ни минало. Народните деятели в Цариград възраждат независимата българска църква. Апостолът на свободата формулира с думи прости стратегията на нашата национална революция и идеята за "чиста и свята република". Бенковски и саможертвените априлци от 1876-а година отварят съдбовната рана в сърцето на тирана. Честното перо на Макгахан донася до света истината за клането в Батак. Гладстон и Юго пренасят българската трагедия на европейската сцена", отбеляза президентът.

Той напомни, че свободата най-сетне идва под знамената на руския цар Александър II и на неговата армия, съкрушила Османската империя. След обявяването на войната в Петербург хората се кръстят и се прегръщат по улиците. Както казва генерал Скобелев, "Русия е единствената страна в Европа, в която има достатъчно идеализъм, за да воюва заради чувства", посочи Радев и допълни думите, записани от Достоевски в дневника му "Това е война нечувана, война за слабите и угнетените, която има за цел не да отнема, а да даде свобода".

Водени от тези чувства, синовете на дворяните се записват доброволци в действащата армия, припомни Радев и допълни, че българският народ приема като свои герои всички воини от императорската армия, загинали за нашата свобода: руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, както и румънците, сърбите и черногорците, намерили последния си приют в нашата земя.

Командващ на тържествената проверка е бригаден генерал Станимир Христов, директор на дирекция "Операции и подготовка". В проверката участват представителни блокове от състава на Националната гвардейска част и знаменният взвод със знамената светини. Начело на тези знамена стои Самарското знаме.

Бойните знамена бяха посрещнати с викове: "Ура" от войниците. Гвардейският духов оркестър огласява пл. "Народно събрание" с бойни маршове.

БТА

Част от церемонията са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, вицепремиерът Марияна Николова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на ДПС Мустафа Карадайь, народни представители и представители на дипломатическия корпус и на вероизповеданията.