Търговията със слонова кост – най-модерното престъпление срещу дивата природа
Търговията със слонова кост – най-модерното престъпление срещу дивата природа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Търговията със слонова кост – най-модерното престъпление срещу дивата природа
52508
Търговията със слонова кост – най-модерното престъпление срещу дивата природа
  • Търговията със слонова кост – най-модерното престъпление срещу дивата природа

50-годишен софиянец, който беше задържан миналата година заради това, че в апартамента си контрабандно отглежда и продава защитени птици, най-вероятно ще бъде осъден условно. Това съобщи Румен Богоев от Главна дирекция "Икономическа и криминална полиция" към МВР. На семинар, посветен на темата с незаконната търговия с диви животни и птици, той открои основните проблеми у нас, които пречат на качественото разследване на такъв тип престъпления. Сред тях са липсата на координация с Агенция „Митници" и затруднения при събирането на доказателства.

Това е второто провинение на заловения 50-годишен търговец. По време на акцията миналата година полицията откри в дома му фалшиви сертификати за износ на птици и печат на екоминистерството. От Дружеството за защита на птиците алармираха, че той е изнесъл от страната стотици грабливи птици от защитени видове в продължение на години и вероятно по тази причина са изчезнали някои от последните екземпляри на изключително редки видове. Същият човек беше задържан преди четири месеца на граничния пункт „Ферибот Видин" с два ястребови орли с фалшиви придружителни документи.

Вероятно присъдата ще е условна, предполага Румен Богоев, според когото „просто в момента все още няма такава практика". Не е известен нито един случай на осъден за търговия с птици.

Богоев посочи и проблема с пазара за животни в Пловдив, където свободно се продават хванати в природата екземпляри, включително и застрашени видове: „Повечето от занимаващите се с това, са от ромски произход. Дори да им напишат акт, те не го плащат". От пазара в Пловдив животните редовно се изземват и се пускат в природата, стига да не се води разследване, обясниха още експертите.

Сред основните проблеми според Богоев е и тромавата процедура за такъв тип престъпления, изискваща животните да се държат за срок от две години като веществени доказателства. Водени са разговори с прокуратурата за по-бързи процедури, но резултат няма, обясни той.

Основните случаи на престъпления срещу дивата природа включват незаконна продажба и контрабанда на животни, обясни Гай Шорок от Кралското сдружение за защита на птиците: „Има и преки убийства на защитени видове, хищни птици и бобъри, ловуване с колекционерска цел, има все повече престъпления срещу дивата природа, защото когато има търсене има и предлагане. Все още най-разпространеното и модерно престъпление остава търговията със слонова кост, заради нарастващото търсене в Азия - в Китай. Друг проблем е търговията с рогове от носорози. В Англия дори разбиват музеи, за да ги крадат".

Шорок обясни, че проблем е и незаконната търговия с костенурки, които често се залавят за домашни любимци. Той даде за пример сериозно застрашения папагал Макао, който в момента се среща само в Бразилия. Има различни опити за търговия дори с този вид, защото една двойка такива папагали струва от порядъка на 50 000 евро. Често се търгува и с кожи на застрашени животни, а незаконните убийства на хищни птици все още са на дневен ред според експертите.

Шорок работи в неправителствена организация във Великобритания с екип от 1500 души. В нея функционира звено за разследвания на престъпления срещу дивата природа, което помага на полицията. В България такова отделно звено няма как да бъде създадено на този етап, основно заради кризата, обясни Румен Богоев.

Богоев е запознат със сигналите за незаконни състезания с птици, заради които биват отстрелвани големите хищни птици, но към момента няма доказателства.

Експертът от МОСВ Валери Георгиев каза, че в България търговията с животни все още не е толкова разпространена, защото не сме сериозен потребител на тази стока. У нас живи животни могат да се преминават само през „Капитан Андреево", „Калотина" и Летище София. За експертите е важно да не се допусне износ на дивата природа извън страната.