Туристите остават без медицинско обслужване в курортите
Туристите остават без медицинско обслужване в курортите / netinfo
Над 20 000 румънски туристи, които ще отседнат в хотели на „Златни пясъци” по Великден, ще бъдат лишени от здравни услуги. Причината е, че от Регионалния център по здравеопазване във Варна отказват да издават лицензи на лекарите до изготвянето на новата наредба за медицинското обслужване в курортните комплекси. Това съобщи председателят на Асоциацията на хотелиерите в „Златни пясъци” Гриша Фиданов.

Преди две седмици в Бургас бе обявено, че според проектонаредбата лиценз за медицинска дейност в курортите ще получават само лекари, които имат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса. Според хотелиерите новата наредба цели да задоволи икономическите интереси на хора, гравитиращи около здравния министър, но това ще бъде за сметка на качеството на медицинското обслужване в комплексите.

Според председателя на Асоциацията на хотелиерите в „Златни пясъци” Гриша Фиданов 95% от туристите у нас, имат сключени застраховки при пътуване, което им позволява да ползват безплатно услугите на частните медицински практики.

Нашите данъкоплатци не са ощетени от това, че чужденец идва, предприемчив лекар го обслужва в болница, изтегля парите от тази застрахователна компания и печели, коментира Фиданов.

В „Златни пясъци” например има медицински практики, които не работят със Здравната каса, но разполагат с два пъти повече линейки и са много по-мобилни, отколкото колегите им Варна. Не можем да наложим на хотелиерите да не изпращат спешните случаи в качествените болници, категоричен е Фиданов.

По инициатива на председателя на Държавната агенция по туризъм, Анелия Крушкова, на 29 март (четвъртък) представители на туристическия бранш ще се срещнат с министър Гайдарски, за да обсъдят създалата се ситуация.

Други новини от Варна