/ iStock/Getty Images
Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов.

В „Пирогов“ се подготвят за извършване на детски бъбречни трансплантации

На 30 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 51-годишен мъж взеха благородното решение да кажат „Да!“ и да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора.

Благодарение на тяхното решение ден по-късно медицински екип на Военномедицинска академия, трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказаха и екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Трима българи получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

От началото на годината до момента, реализираните донорски ситуации в страната са 21, като 8 от тях са в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", съобщиха от лечебното заведение.