Нов, неоткрит досега диабет, е част от страничните ефекти след продължително лечение с кортикостероиди на заразени с COVID-19 пациенти. Това разкри миналата седмица председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски на традиционния брифинг на здравните власти.

На 64 години, при профилактичен преглед преди 15, Ирма открила, че има проблем с щитовидната жлеза. Оттогава е с диагноза тиреоидит на Хашимото и хормоналнозаместителна терапия. От началато на пандемията, счита себе си за предстватилел на рискова група. Пази се от среща с вируса и иска да се ваксинира. Това, което я притеснява обаче, е как ваксината би повлияла на нейното заболяване.

„Имам предвид, че която и да е ваксина, не само тази, която е за COVID-19, по принцип стимулира имунната система. А пък моето заболяване е автоимунно, което означава, че  ще тръгне в лоша посока, тъй като така или иначе организма ми изработва антитела срещу самия ми организъм и стимулирайки го, той ще започне да изработва още антитела”, разказва Ирма Стоева, пациент с тиреоидит на Хашимото.

Мутафчийски: България е на второ място по смъртност от COVID-19 в света


 “Mокър от дъжд не се бои. Какво да стане повече от ваксината? Умрели от щитовидна жлеза реално няма. Но ние виждаме, за съжаление, от другата болест какво се случва. Ползите от ваксината до такава степен надвишават хипотетичните вреди, че всички пациенти с ендокринни за болявания, си заслужава да се имунизират”, твърди проф. д-р Михаил Боянов от Клиника по ендокринология, УМБАЛ "Александровска".

Да се ваксинират и пациентите с диабет, съветва проф. Михаил Боянов от „Александровска” болница. Без значение от неговия тип. И без значение с коя ваксина. Защото при тях, шанса за по-тежко протичане на COVID-19, е много по-голям. Знае го и Адриан. С диабет тип 1 се сдобил като дете. Оттогава е на инсулин. Дали да се ваксинира обаче, още се колебае, а докато реши, се е изолирал вкъщи.

Проф. Христова: Ще се стигне до четвърта вълна, ако манталитетът ни остане същият (ВИДЕО)

“При някои от ваксините, има опасност от някакво развитие на допълнителни автоимунни заболявания. Мисля го непрекъснато, защото съм учител и трябва да ходя на работа. Aко ми кажат, че трябва да се ваксинирам, ще се ваксинирам задължително. Ако кажат, че е опасно, няма да се ваксинирам”, заяви Адриан Стоев, пациент с диабет.

„Диабетът сам по себе си не благоприятства заразата, но дава възможност, да доведе до сериозни усложнения. Освен това лечението, което се провежда в случай на хоспитализация с кортизонови препарати, влошава гликимичния контрол и се създава една трудна ситуация за овладяване”, посочва професор Боянов.

За възможност от сериозни усложнения, ендокринологът предупреждава и пациентите със затлъстяване, затова и при тях ваксинацията е силно препоръчителна.

Спешна помощ: На предела сме, не чувстваме ситуацията под контрол (ВИДЕО)

„Първо, затлъстяването само по себе си произвежда вещества на нискостепенното възпаление, които дразнят и кръвоносните съдове. Всъщност вирусът, за който говорим, е насочен точно към малките кръвоносни съдове. Той води до едно възпаление. Второ, долните участъци на белия дроб при истински пълните хора, поради високото коремно налягане и висок стоеж на диафрагмата, са притиснати. Тоест вътре не влиза достатъчно въздух. Това благоприятства - в случай на излив на течност в белия дроб, по-голямото разпространение.”

Специфичните антитела придобити след ваксинация са по-добрия вариант, отколокто антитела придобити след преболедуване на вируса, категоричен е проф. Боянов. Затова преболедуването, допълва той, не е противопоказание за ваксиниране.

„Неваксинирането на населението в широк мащаб означава, че вирусът ще обиколи всички неваксинирани, просто няма да стане веднага. Даваме време на вируса да си изработи нови варианти, с които да изненада и медицината”, категоричен е професор Боянов.
NOVA