Трансплантират бъбреци в Александровска болница
Трансплантират бъбреци в Александровска болница / netinfo

В 19:00 часа в Александровска болница започна трансплантация на два бъбрека. Бъбреците са за Богдан Габровски на 58 години от Шумен, който е на хемодиализа от 2003 година и е с 67% съвместимост с донора и на 50-годишния Христо Лалов от София, който е с 51% съвместимост с донора и е на хемодиализа от 2005 г.

Те бяха избрани измежду 8 кандидат-реципиенти. Изборът е бил изключително труден, твърдят от Александровска болница. Трансплантациите ще бъдат извършени от три екипа, които ще се ръководят от проф. Митко Цветанов, началник на Урологията в Александровска болница, проф. Петър Панчев от Александровска болница и съдовия хирург от болница "Света Екатерина" проф. Тодор Захариев.

Снощи пък е извършена успешна трансплантация на черен дроб в Правителствена болница. Трансплантацията на черен дроб в Правителствена болница е била извършена на 19-годишно момче от Троян. Снощи бъбреците и черния дроб бяха експлантирани успешно от 23-годишната Александра Христова Беловска от Кърджали, която е изпаднала в клинична смърт след катастрофа. Инцидентът е станал след като Александра решила да се разходи с приятеля си с мотоциклет. Тя обаче била без каска. При катастрофата приятелят на момичето си счупил двете ръце, а Александра била със счупена основа на черепа и изпаднала в клинична смърт. /БГНЕС/