Трактори изкореняват палмите в Ботаническата градина в Балчик
Трактори изкореняват палмите в Ботаническата градина в Балчик / снимка: Sofia Photo Agency

Два трактора са в Ботаническата градина в Балчик и изкореняват палмите и редките растения, собственост на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Това съобщи за „Витамин” по Дарик директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев.

Палмите се слагат в оранжерията почти два месеца по-рано от планираното, заради решението на правителството от 23 август да предостави на Министерството на културата 183 декара от местността „Двореца“ край Балчик.

Пред Дарик д-р Красимир Косев добави, че тази сутрин в Ботаническата градина в Двореца на румънската кралица е имало засилена охрана от 15 души.

Застрашена е и кактусовата колекция – втора по големина в Европа, с над 350 ценни вида, алармира д-р Косев. 30 души ще останат без работа, пропадат договори с туроператори. Уникалните кактуси ще бъдат прибрани в оранжерията и посетителите няма да имат достъп до тях.

От архитектурно-парковия комплекс, който е под шапката на Министерството на културата пък твърдят, че от пет години насам ботаниците неправомерно събират такси на входа на Двореца, а това влияе зле върху имиджа на комплекса.

Министърът на културата Стефан Данаилов ще даде пресконференция по повод решението на Министерския съвет за Двореца - Балчик от 23 август.

Още за този конфликт чуйте в репортажа на Валя Янева