Нов скандал в Агенцията за бежанците. Ведомството изхвърля на боклука тонове развалена храна. За продуктите беше направена спешна обществена поръчка, а разследване на Нова телевизия показа, че храните са купени на завишени цени.

Освен че са платени по-скъпо, продуктите практически се оказали и ненужни, защото голяма част от центровете за бежанци са празни, а след разследването на Нова ръководството на агенцията беше сменено.

Държавата купува храната за бежанците на завишени цени

Малко преди Коледа при почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора Агенцията за бежанците сключи спешно договор за доставка на храна за близо 860 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка за 2016 г.

Директорът на агенцията Петя Първанова съобщи, че с встъпването си в длъжност е разпоредила проверка за количество и качество на храните. Направен е опит за намаляване на загубите и храната да се предостави за изхранване на животни, но становището на експертите е било, че тя не става и за тях. Годността на доставеното сирене изтича през юни.

В момента от агенцията са в преговори с фирмата, доставила храните. Целта е останалите количества да бъдат заменени с нови в срок на годност.

Източник: Novanews.bg