Теодора Димова: Някой има интерес църквата ни да е слаба
Теодора Димова: Някой има интерес църквата ни да е слаба / снимка: БГНЕС
Теодора Димова: Някой има интерес църквата ни да е слаба
68701
Теодора Димова: Някой има интерес църквата ни да е слаба
  • Теодора Димова: Някой има интерес църквата ни да е слаба

Има интерес църквата в България да бъде слаба - това е причината както за организирания разкол преди години, така и за последните скандали сред висшия клир. Това коментира в интервю за Дарик писателят Теодора Димова. Според нея днешните събития и трусове в Светия Синод са свързани с все още силните лостове, които бившата Държавна сигурност има в църквата - чрез агентурната зависимост на висши духовници.

Като вярващ човек Теодора Димова не скри гнева и възмущението си от скандалите, но подчерта огромната болка на миряните от случващото се. „За проблемите в църквата трябва да се говори, но не през жълтите заглавия, а през болката, като това говорене трябва да има за цел лечението на църквата", смята писателката.

„Това натрупване на проблеми един след друг е започнала много отдавна, още преди 89 година, когато църквата е в крайна сметка жертва на тоталитарния режим, защото тя изцяло е погълната от Държавна сигурност. Изцяло контролирана, вербувана през владиците. От там като че ли започват нещата да стават задкулисни", каза Димова.

Стана, обаче, нещо много хубаво с Варненска епархия, защото хората на църквата казаха своето категорично мнение, че искат достоен, духовен човек да бъде техен владика, допълни Димова.

„При второто гласуване, ако отново бъдат избрани тези хора или подобни на тях, вече духът е излязъл от бутилката, няма начин те да приемат. Тогава реакцията ще е още по-бурна. Светият синод би трябвало да ни даде недвусмислен отговор. Те подхранват нашите съмнения. Фактите се трупат един след друг - кой от кой по-неприятни и по-страшни. Бихме искали реакция от Светия синод, която да е честна към вярващите хора. И патриарх Неофит, и Светият синод дължат едно нормално говорене с нас. Тези неща не привличат, не приласкават хората към църквата и хората остават отчаяни, луташи се. Очаквахме от църквата да ни поведе. За съжаление, тя не успя да го направи. Някой има интерес църквата да бъде слаба. За мен целият преход е в ръцете на бившата Държавна сигурност и се манипулира от нея", обобщи Димова.