Темата „сигурност” е най-неподходящата за ГЕРБ, коментира Станишев
Темата „сигурност” е най-неподходящата за ГЕРБ, коментира Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Темата „сигурност” е най-неподходящата за ГЕРБ да иска вот на недоверие. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира пред журналист в парламента обявеното по-рано днес от ГЕРБ намерение да иска оставката на кабинета заради многото проблеми в сектора. Сред тях Бойко Борисов посочи „безпардонните” подслушвания, бежанската криза, разбиване на службите, големи размери на контрабандата.

Станишев се усъмни дали ГЕРБ изобщо ще внесат такъв вот, защото при предишните случаи е имало обръщане, по думите му, на 180 градуса.

Борисов и Цветанов за какво са - да се възстанови незаконното подслушване, 800 души са били подслушвани - това ли ще защитават, или това, че МВР по тяхно време се превърна в партизирана институция, инструмент за репресии на бизнеса, имаше тежки пробиви в националната сигурност (атентатът в Сарафово, взривът на Петолъчката), атакува мотивите на опозицията председателят на социалистическата партия.

Той е убеден, че правителството има много ясни и сериозни аргументи за работата, която е свършило. Като се започне с това, че се възстановява контролът върху използването на СРС-та, създаде се специализирано бюро, което да ги контролира, посочи Станишев. Към това той добави тежката бежанска криза, заварила страната ни неподготвена и упрекна Цветан Цветанов, който като вътрешен министър не е направил нищо по въпроса, предава БТА.

Лидерът на БСП припомни и, че се подготвя законопроект за МВР, подкрепен от служителите на министерството, от синдикатите, защото създавал ясни правила за кариерно развитие на база професионални качества и резултати. В него се акцентирало и върху битовата престъпност и защита на гражданите. Така че, заключи Сергей Станишев, нямам никакви притеснения за политическия дебат по тази тема.

От своя страна вътрешният министър Цветлин Йовчев определи вота на недоверие към кабинета като една добра възможност за равносметка. Според него той ще даде възможност да стане ясно какво е направило правителството за един изключително кратък период от време и „да се види кой в този период от време точно какво е правил - дали е помагал на страната, или е вредил”.