/ ThinkStock/Getty Images
Полицията никога не иска пари по телефона. Това каза за Дарик гл. инспектор от отдел „Противодействие на криминалната престъпност” към СДВР Ивайло Величков. Той допълни, че напоследък и все по-често телефонните измамници звънят произволно на стационарни телефони и се представят за полицейски служители. В повечето случаи престъпниците позвъняват на близо 300 души в търсене на жертвата.

Поредна нагла телефонна измама, баба даде 15 000 лева на „полицай“
 
Когато истински полицай се обажда, той се представя, посочва длъжността на която работи, оставя телефон за връзка и никога не иска парично съдействие. В повечето случаи обаче измамниците се опитват да получат повече информация единствено за своята жертва:
 
„Идеята на измамниците е всички телефони, които са на разположение на жертвата, да бъдат блокирани с телефонни позвънявания от конкретен ало измамник, за да не може да получи обаждане от близък или роднина, който да осуети измамата“, предупреди Величков.

Поредна измама, мошеник използва името на омбудсмана (ВИДЕО)
 
В повечето случаи потърпевшите са инструктирани да намерят голяма парична сума, която да хвърлят през прозореца или да оставят в близост до дома си:
 
Атакуват жертвата с указания, че близо до адреса са разположени полицейски сили, снайперисти, може да възникне престрелка, за да изхвърлят бързо парите през балкона и веднага да влязат в най-защитената стая на апартамента. Съветват ги да влизат в банята, да затворят всички прозорци и по този начин жертвата е подложена в стресова ситуацията, при която изпълнява инструкциите на измамниците“, каза още специалистът.

Телефонните измамници с нова подла схема
 
Величков обясни, че жертвите се избират на случаен принцип и почти винаги се позвънява на стационарни телефони. В повечето случаи измамниците звънят на поне 300 номера, преди да извършат успешна измама. 
 
Инспекторът посъветва да не се дава в никакъв случай лична информация по телефона и отново повтори, че полицията не иска парично съдействие за каквото и да е било. Той препоръча на хората при съмнение и индикация за телефонна измама да се обадят на 112 от друго мобилно устройство, за да се провери дали сигналът е реален.