Съвместно с Румъния борим организираната престъпност
Съвместно с Румъния борим организираната престъпност / netinfo

В ход е съвместна българо-румънска акция срещу организираната престъпност. Много скоро ще завършат още такива съвместни операции. Това заявиха главните прокурори на България и Румъния Борис Велчев и Илие Ботош.

Съвместната българо-румънска операция е започнала още преди месец, поясни Борис Велчев. Ние и Румъния имаме едни и същи проблеми. Не се разглеждаме в състезание с Румъния, а трябва да търсим общи решения, заяви Велчев.

Илие Ботош поясни, че България и Румъния ще покажат общ модел за сътрудничество. Той ще се изразява в много по-бърз обмен на информация, а в оперативен план – в съвместни акции срещу организираната престъпност.

На въпрос, защо резултатите на Румъния са по-видими, Борис Велчев отговори, че Румъния преди нас е разбрала, че прокурорите трябва да се специализират и съ създали такива звена. Румъния е убедиле Брюксел, че е по-ефикасна, каза още той.

Главния прокурор посочи, че там има 7 дела за корупция във висшите етажи на властта, които са в крайна фаза на разследване и много скоро политици и членове на правителството ще бъдат изправени пред румънския съд.