Съкращават 5000 военни, закриват гарнизони
Съкращават 5000 военни, закриват гарнизони / netinfo

Над 5 000 военни ще бъдат съкратени през следващите години като част от стратегията за трансформация на въоръжените сили, каза на семинар в Боровец министърът на отбраната Веселин Близнаков. Той добави, че ще бъдат закрити и гарнизони и военни райони, но пък армията ще стане по-мобилна и по-добре въоръжена.

Закриването на няколко войскови района и гарнизона ще стане в близките години, но армията ще бъде по-добре въоръжена. Това каза министър Близнаков и добави, че социалната политика, заедно с модернизирането, участието в мисии и помощта при бедствия и аварии, ще бъдат сред основните цели през следващите години.

Кои гарнизони ще бъдат закрити и кога ще стане това, ще бъде обсъдено на заседание на Съвета на коалицията на 10 февруари.

Министерството на отбраната ще набира пари освен от съкращения и от продажба на непотребни военни имоти. 90% от тях ще бъдат предложени на търг, а 10% за замяна. Ще продължи доставката и на вертолети „Кугър”, на бронирани машини и на фрегати от Белгия, втора употреба.