/ БГНЕС, архив
Съдът оправда Огнян Донев за укриване на данъци
100601
Съдът оправда Огнян Донев за укриване на данъци
  • Съдът оправда Огнян Донев за укриване на данъци
Софийският градски съд оправда бизнесмена Огнян Донев и съдружникът му Борис Борисов по обвинението за укриване на данъци. Според прокуратурата двамата сключили финансови сделки, за които платили занижени данъци и по този начин ощетили държавата с близо 70 млн. лева. Нито Националната агенция по приходите, нито съдът обаче откриха укрити задължения по въпросните сделки. Разследването по случая се проточи 3 години, а съдебната фаза на делото - още 4, въпреки че беше по съкратената процедура. Държавата ще трябва да плати и разноските по делото, които до момента са в размер на около 16 000 лева. Решението не е окончателно и прокуратурата вече обяви, че ще го протестира.
 
Според прокуратурата през 2007-а Донев и Борисов сключили няколко сделки за продажба на акции от „Софарма”. При въпросния тип блокови сделки, при които се продават акции за над 5% от стойността на компанията, няма законово изискване за цената - тя се определя по договорка между купувача и продавача. Така при сделките акциите били продадени по лев за бройка, след което бил платен данък върху печалбата.
 
От прокуратурата обаче настояват, че продажбата трябвало да стане на пазарни цени, които са около 9 пъти по-високи, съответно и платеният данък да бъде завишен. По този начин държавата била ощетена с близо 70 млн. лева.
 

БГНЕС, архив


В материалите по делото присъстват решения на Националната агенция по приходите, в които се твърди, че Донев и компаниите му не дължат никакви допълнителни данъци. Въпреки това от прокуратурата обявиха, че ще протестират днешното решение и дори се усъмниха в безпристрастността на съдебния състав.
 
Според адвоката на Донев Ина Лулчева обаче подобно оплакване е неоснователно. Самият Донев заяви, че засега няма планове да съди прокуратурата.
 
Решението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване.