Съдът даде ход на делото срещу Сидерови
Съдът даде ход на делото срещу Сидерови / netinfo

Софийски градски съд даде ход на делото срещу лидера на „АтакаВолен Сидеров и съпругата му Капка въпреки многобройните опити за прекъсване на съдебното заседание. Делото тече под непрекъснати скандирания на привърженици на „Атака” пред залата. Преди две седмици по този начин те осуетиха съдебното дело. Сидерови са обвинени в подбуждане към лъжесвидетелстване за инцидента на автомагистрала „Тракия” на 7 април 2006 година.

Съдебното заседание протича при засилени мерки за сигурност и присъствие на служители на съдебна охрана в залата и пред нея. Около 30 привърженици на ”Атака” стоят пред залата, но не са допуснати вътре, тъй като по разпореждане на съдията не трябва да има правостоящи.

Адвокатите на Сидеров поискаха делото да се премести в най-голямата зала, за да могат да присъстват всички желаещи, и съдебните полицаи да напуснат залата, защото са въоръжени.

Първоначално Волен и Капка Сидерови отказваха да влязат в съдебнета зала, като твърдяха, че охраната не ги пуска. Прокурорът поиска процесът да започне и без подсъдимите. Тъй като не се касае за тежко умишлено престъпление, законът го допуска.

Тогава, след разговор с адвокатите, Сидиреви все пак влязоха в съдебната зала.

Вътре лидерът на „Атака” многократно прекъсваше съдията и прокурора, опитваше се да провокира нарушения на реда и твърдеше, че някой от охраната го е ударил и че отвън бият хората му.

През цялото време съдебното заседание върви под виковете на привържениците на „Атака”: „Волен” и „Мафия”.

Съдът отказа да смени залата и да отстрани полицаите и делото започна. Защитата поиска съкратено съдебно следствие, като се отказаха от изслушване на редица свидетели, сред които са шофьорът Любомир Бакърджиев, депутатите Павел Чернев и Георги Георгиев, бившият вътрешен министър Румен Петков и заместникът му Камен Пенков и други.

Волен Сидеров заяви, че процесът е тенденциозен и трайната коалиция се страхува от него за властта си.