Съдят шеф на фирми, утвърдени за изпълнение на европроекти
Съдят шеф на фирми, утвърдени за изпълнение на европроекти / Sofia Photo Agency

В благоевградския съд започна наказателен процес за документно престъпление срещу бизнесмена от Бургас Васил Николов и общинския служител в Якоруда Али Биков. Прокуратурата обвинява управителя на дружество "Екотермал" и дъщерното "Люко-К", ръководено от съпругата на Васил Николов, в съставяне на документи с невярно съдържание в процедурата по изпълнение на проект на Предприятието за управление на дейности за околоната среда за изграждане на два водопровода в селата Конарско и Аврамово, община Якоруда.

Специализирана проверка на Икономическа полиция - Благоевград разкри, че фирмите-изпълнители на финансираните от държавата проекти драстично са завишили количествено-стойностните сметки на изградените водопроводни системи в якорудските села.

Фирмите "Екотермал" и "Люко-К" официално са сертифицирани през месец март 2007 година от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на финансирани от Европейския съюз проекти.

"Над 500 000 лева са източили двете дружества, в съучастие с бившия кмет на Якоруда Исмаил Цикалов", разкри в съдебната зала общинският съветник Мехмед Абди Сали Мола. Мола предсави пред съдия Иво Харамлийски и прокурора по делото Иван Димитров истинския договор, подписан през април миналата година, от който става ясно, че тогава е договорена значително по-ниска сума за строителните дейности, но месеци след това чрез докумнтни машинации фирмите-изпълнители са получили завишени суми.

"Ще сезирам за документната измама и главния прокурор Борис Велчев", заяви пред Дарик общинският съветник Мехмед Мола.

Други новини от Благоевград