Съдебните лекари са в тежест на болниците
Съдебните лекари са в тежест на болниците / netinfo

Съдебните лекари са в тежест на болниците и финансовото им положение става национален проблем, каза във Варна министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Според него съдебните медици трябва да получават възнаграждение не от здравното министерство, а от други организации и ведомства.

Министър Гайдарски уточни, че отделите “Съдебна медицина” работят предимно за Прокуратурата и МВР. За това здравното министерство ще предложи на министрите на вътрешните работи и на правосъдието да поемат разходите по обслужването на структурите на разследването и правораздаването.

Здравното министерство ще предложи промяна Закона за лечебните заведения, за да могат университетските болници и Пирогов - София да получават субсидии и от друго място, както са Военна, Транспортна и МВР болници и Университетска болница „Лозенец”, уточни министърът. Те получават финансиране и от касата и от министерствата.

От началото на годината досега няма преразход на финансови средства в здравната система, уточни министърът.Осем пъти са намалели разходите в национален мащаб и за полугодието са реализирани в плюс 16 млн. лева. Намалението на цените на 57 клинични пътеки произтича от обстоятелството, че по някои от тях е извършена дейност превишаваща с 200%, 400% и дори 1320% по данни за миналата година.

Има все още финансова неравнопоставеност в заплащането на 300-та пътеки, които затрудняват дейността в някои болници, но пропуските ще бъдат коригирани. Още повече, че 2007 г. влизаме в Европейския съюз. Здравеопазването ни ще влезе като система, но ние все още не сме равностойни партньори с наличното оборудване, модерните диагностични съоръжения и базата на повечето болници, коментира проф. Гайдарски.