Съдебната власт си поиска коледните бонуси от Дянков
Съдебната власт си поиска коледните бонуси от Дянков / cнимка: Sofia Photo Agency
Съдебната власт си поиска коледните бонуси от Дянков
24757
Съдебната власт си поиска коледните бонуси от Дянков
  • Съдебната власт си поиска коледните бонуси от Дянков

Министърът на финансите Симеон Дянков все още не е подписал разрешение на Висшия съдебен съвет да плати премии на магистратите от преведените от него 19 млн. лева по сметката на съдебната система. Висшият съдебен съвет със специално писмо днес поиска от Дянков разрешение за плащане на премии и други текущи разходи за общо 28 млн. лв.

Ден след като 500 съдии внесоха иск срещу финансовия министър във Върховния административен съд заради отказа му да разреши плащане на коледни премии, Симеон Дянков преведе по сметката на Висшия съдебен съвет 19 млн. лв. Това обаче стана на 29 декември, когато сметките на държавните институции бяха занулени и не бяха възможни никакви плащания. Освен това Дянков не бе подписал разрешение съветът да се разпорежда и с тези пари.

Още на 29 декември ВСС написа писмо до финансовия министър, което бе изпратено днес, с което съобщава, че служебно отказаните платежни нареждания към СЕБРА към 23 декември 2009 г. са били 28 337 288 лв. Това включва премиите от 24 млн. лв. и текущи разходи. ВСС разполага в сметката си с 5 993 043 лв. и съветът иска Дянков да разреши промяна на статута на още 22 млн. лв., така че да бъдат извършени отказаните плащанията от общо 28 млн. лв. Тези 19 млн. лв. са прехвърлени като преходен остатък към съдебния бюджет за 2010 г. и вече не могат да се използват за плащане на премиите.

Преходният остатък общо е 62 878 000 лв. и се ползва по специален ред в края на годината само ако има недостиг от собствени приходи на системата. Досега обаче не се е стигало до използването му. Така ако финансовият министър разреши премиите да бъдат платени за сметка на съдебния бюджет за 2010 г., ВСС няма да се съгласи, защото има риск в края на годината парите да свършат. Бюджетът на съдебната власт за 2010 г. е 390 млн. лв. и е с около 55 млн. лв. по-малък от миналогодишния - 434 млн. лв.

„Действията на финансовото министерство поставиха съдебната власт в унизително положение. Направен бе опит да се затвори устата на магистратите, правителството се опита да манипулира съдебната власт и да се спре делото във Върховния административен съд срещу финансовия министър Симеон Дянков", пише в писмо на Асоциацията на прокурорите в България до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев по този повод. Там пише още, че неплащането се е възприело като наказание и ВСС е бил поставен в унизително положени, защото не е можел да защити бюджета на съдебната власт.