Светлозар Лазаров е предложен за главен секретар на МВР
Светлозар Лазаров е предложен за главен секретар на МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството предлага на президента на България да издаде указ за назначаване на Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР на мястото на подалия оставка главен комисар Калин Георгиев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Решенията на правителството за предложение до президента за освобождаване на главен комисар Калин Георгиев и за назначаване на Светлозар Лазаров са взети неприсъствено.

Светлозар Лазаров е роден на 21 януари 1974 г. в Горна Оряховица. Завършил е право в ЮЗУ "Неофит Рилски". В системата на МВР започва работа през 1999 г. като командос в Специализирания отряд за борба с тероризма. През 2002 г. е назначен на длъжност разузнавач в НСС, като последователно е заемал всички длъжности до началник на сектор.

От април 2008 г. до момента е началник на отдел в Държавната агенция "Национална сигурност". Преминал е специализирани курсове за повишаване на квалификацията, на които лектори са били представители на ФБР, ЦРУ, МИ-6 и др.

Ден след официалното встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев двама висши ръководители от сектора „Сигурност" подадоха оставки. След като още миналата седмица в публичното пространство се появиха слуховете, че главният секретар на МВР има намерение да подаде оставка, на 30 май пресцентърът на ведомството съобщи официално за напускането на Калин Георгиев.

Малко по-рано през деня на електронната страница на Държавната агенция „Национална сигурност" пък се появи кратко съобщение, което информира, че председателят й Константин Казаков също е подал заявление за преждевременно напускане. Правителството на Пламен Орешарски ще предложи на президента за временно изпълняващ длъжността председател на ДАНС да бъде назначен досегашният заместник Владимир Писанчев.