Стрелецът от Лясковец: Невинен съм и ще го докажа
Стрелецът от Лясковец: Невинен съм и ще го докажа / снимка: Dariknews.bg, архив

„Невинен съм и ще го докажа на всички".

С тези думи влезе в съдебната зала обвиняемият Петко Петков.

Окръжният съд във Велико Търново даде хода на делото срещу 54-годишния стрелец от Лясковец Петко Петков. Той е обвиняем за смъртта на командоса Емил Шарков и за опит да умъртви още петима други спецполицаи, както и за незаконно притежание на оръжие. Кървавата драма се разигра на 14 март 2014 г. в Лясковец, след като отряд барети атакува
жилището на Петков, а той откри огън по тях.

Адвокатите на подсъдимия ще направят искане за принудително довеждане в съдебната зала на представител на Института по психология съм МВР. Жената вече не работи там, но е свидетел по делото и не се явява вече за трети път, поясни Виктор Костов.

Защитата на Петков ще предяви и други доказателства по делото, свързани с експертизи и видеоматериал. Затова адвокат Костов изрази съмнения, че делото може да приключи тази седмица с произнасяне на присъда на първа инстанция.

Процесът тази сутрин започна с разпит на деца, учили в СОУ "Максим Райкович" в Лясковец, близо до което се намира къщата на стрелеца. Преди обяд бяха изслушани показанията на две момчета - на 14 и18 години, които са били свидетели на инциденти, свързани с подсъдимия.

Самият Петков твърди, че учениците са извършвали посегателства върху дома му, като чупили с камъни прозорците на жилището му. Учениците пък се оплакваха, че Петков крещял срещу тях от терасата си, като ги заплашвал и ги целел с буркани. Призовани са общо 11 деца, които ще бъдат разпитани по искане на тримата защитници на стрелеца.
Целта е да се направи психологическа характеристика на Петков и да се изясни дали той наистина е бил сериозна заплаха за учениците и дали те са се страхували от него.

В съдебната зала 14-годишният ученик потвърди, че Петков е замерял с буркани него и група момчета, тренирал на лостовете в училищния двор. Не ги е заплашвал с нищо, само ги е гонил от мястото, защото вдигали шум и му пречели. Момчето призна, че се е страхувало от Петко. Другият свидетел - 18-годишният Христо Пантелеев, заяви, че не е имал преки конфликти с подсъдимия. Младежът обаче е чувал за заплахи от Петков към други деца от училището. Делото е насрочени за четири дни и ще продължи с разпит на още ученици, свидетели и вещи лица.