Стоянов не е работил за ДС, тя работила срещу него
Стоянов не е работил за ДС, тя работила срещу него / netinfo
След извършена проверка в архивите на МВР се установи, че за председателя на Съюза на демократичните сили Петър Стоянов няма данни за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. Това се заявява в позиция на вътрешния министър Румен Петков.

Срещу Петър Стоянов е работено от бившите структури на Държавна сигурност, като причина за това е била биографията на баща му.

Мисля, че този пореден опит да бъде опетнено името на един български гражданин от група хора, които чрез досиетата са манипулирали и злепоставяли, за да извлекат лична изгода от това, показва за пореден път принципността и правилността в поведението и намеренията на МВР, казва Петков.

Няма да позволя да бъде омаскарен който и да е президент на Република България. Това, което се случва, е поредно доказателство, че в периода 1999 до 2001 година тогавашните управляващи не са спазили закона, при наличието на целия властови ресурс. Ако наистина искаме да сме държава, трябва да спазваме правата и свободите на всеки един български гражданин, добавя МВР министърът.

Лидерът на СДС Петър Стоянов продължава да настоява президентът Георги Първанов публично да изчисти името му във връзка с твърденията в някои медии, че е сътрудничил на ДС под името Виктор.

Стоянов заяви, че всички институции, към които отправи призив да кажат истината по случая, са признали, че това е една огромна лъжа. Въпреки това лидерът на СДС държи на реакция на държавния глава.

Ако не бъде достатъчно категоричен и ясен отговорът на Първанов, ще продължа да смятам, че съратници на президента са създали тази грозна лъжа, за да отвлекат вниманието от аферата „Гоце”, заяви Стоянов.

По думите му Първанов не е събрал смелост да каже, че всяко сътрудничество на ДС е укоримо. Лидерът на СДС обяви, че повече няма да прави изявления по темата, за да не се тълкуват те като оправдания.

Междувременно от ОДС внесоха в НС проекта си за закон за разсекретяване на досиетата.