Столичният кмет предупреден за рискови обекти преди валежите
Столичният кмет предупреден за рискови обекти преди валежите / снимка: Sofia Photo Agency

Още на 18 май – преди да започнат валежите, директорът на Дирекция „Гражданска защита” – София чрез писмо е отправил предупреждение към кмета на Столична община Бойко Борисов с конкретни предписания за невралгични обекти при валежи. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Тя допълни, че в писмото са били посочени различни обекти, които биха оказали проблем при продължителни валежи заради запушени тръби на отводнителен канал, затлачена или запушена канализация, запушени отводнителни шахти и т.н. Някои от невралгичните места, посочени в писмото са: кв. „Павлово”, автомобилният подлез на гара „Искър”, бул. „Овча купел”, подлеза на кръстовището на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев”.

Ето какво каза още Емел Етем в студиото на Дарик радио:

„Ако ние обърнем внимание на всички тези предписания, най-вече изпълним задълженията си – какво имам впредвид, знаете, че има приет Закон за защита от бедствия, в който има вменени задължения към всички. Законът не е задължение само на моето министерство, което аз оглавявам или на „Гражданска защита”, той касае абсолютно всички институции и предписанията, които няколкократно съм пускала писмено, предупрежденията, които съм отправяла чрез ефира на различните медии, явно не са стигнали до кметовете. Още веднъж чрез ефира на Дарик радио ще си позволя да отправя следното предупреждение. Синоптиците прогнозират до края на месеца интензивни валежи в цялата страна. На някои места те ще бъдат много обилни, за това моля всички кметове, да направят преглед на речните корита, на съоръженията, на дигите, които се намират на територията на техните община и да предприемат необходимите мерки, за да не изпаднат в ситуацията, в която изпадна кметът на Столична община”.

Реакция на вашето писмо не е имала, така ли?

Както всички наблюдавахте и продължавате да наблюдавате, битката с водната стихия във "Владая" все още продължава.

Цялото интервю с Емел Етем можете да прочетете тук