Стартира Национален здравен портал
Стартира Национален здравен портал / cнимкa: DarikNews, Юлиана Николова

Министрите на здравеопазването и на държавната администрация Евгений Желев и Николай Василев дадоха старт на системата Национален здравен портал. В портала могат да се направят различни медицински справки и да се види актуална информация за всеки пациент. На този етап обаче системата нама да може да се ползва от всички граждани, а само от 40 000 служители на държавната администрация.

 

Националният здравен портал осигурява достъп до актуална здравна информация. В него могат да се правят справки за различни медицински услуги и регистри, както и за видовете лечебни заведения. Достъпът е онлайн и по този начин е на разположение на своя притежател по всяко време и на всяко място. "В него се съдържа и спешен запис с информация за кръвна група, алергии, хронични заболявания, както и информация за начините за връзка при спешни случаи", обясни заместник-здравният министър Валери Цеков: Лекарите в спешните отделения да могат да получат информация за алергии, за предишни заболявания, с кои близки на пациента да се свържат при спешни случаи, какви лекарства и в какви дози получава пациентът. Има информация и дали пациентът иска да бъде донор на органи.

 

За да може всеки лекар да ползва картона на пациента по всяко време, здравноосигуреният трябва да му даде право на достъп. По думите на здравният министър, системата ще може да заработи за всички граждани най-рано през 2010 година.