Станишев: Надявам се на разумно решение за досиетата
Станишев: Надявам се на разумно решение за досиетата / netinfo

Има объркване между темата за публичните личности, които влияят върху политиката и дейността на офицерите от българското разузнаване, които не попадат в тази категория. Така премиерът Сергей Станишев коментира текста в новия проектозакон за досиетата, в който се регламентира огласяването на секретните материали за дипломати и шефове на отдели в спецслужбите.

Вчера министър-председателят привика директорите на Националната разузнавателна служба ген. м-р Кирчо Киров и на служба Военна информация в Министерството на отбраната ген. м-р Пламен Студенков, за да чуе експертната им оценка за закона.

Намериха се разумни решения, които да гарантират ефективността на работата на външното и военното разузнаване, смята Станишев. Според него това щяло да бъде направено без да се промени принципът на законопроекта, но трябвало да има ясно разграничаване между миналото на службите и тяхната съвременна дейност в демократична България, особено в региони, които са от важно значение за нас.

„Надявам се депутатите след обсъждане да намерят разумното решение”, каза Станишев. Вчера в кабинета на премиера било обсъждано само гарантирането на дейността на външното и военното разузнаване.