Кирил Петков
Кирил Петков / БТА
Македонският премиер Димитър Ковачевски разпространи снимка "от среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българския премиер Кирил Петков". Снимката е направена по време на обръщението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис на Мюнхенската конференция по сигурността. Няколко часа след това премиерът Кирил Петков публикува във Facebook профила си същата снимка с Блинкен, но Ковачевски не е на нея.

„Борбата срещу корумпираните зависи и ще се случи главно с наши собствени сили, но в тази битка участват и нашите партньори. Елиминирането на корупцията е основен приоритет за цялата демократична общност и службите за сигурност. Ще работим заедно, за да се справим с този проблем! Успеем ли да го направим, инвестициите и новите високоплатени работни места ще последват незабавно!”, написа Петков като заглавие на публикацията си в социалната мрежа, към която освен отрязаната снимка с Блинкен виждаме и кадри с Борис Джонсън и Еманюел Макрон.

Пендаровски: Обсъдихме с Кирил Петков възможностите за пробив в европейски план


Македонският премиер Ковачевски от своя страна отбелязва, че по време на "сърдечната среща държавният секретар на САЩ е изразил пълната си подкрепа за диалога и приятелството между Северна Македония и България и споделил искреното си желание да види двете страни заедно в ЕС".

"Споделяме мнението, че заедно сме по-силни като съюзници в НАТО. Съединените щати остават наш ангажиран партньор в преодоляването на предизвикателствата", съобщи още Ковачевски.До момента властите във Вашингтон не съобщават за тази среща. Не става ясно и дали става въпрос за случайна среща /pull-aside/, когато политици участват заедно в събитие и се срещат за кратко за да разменят няколко думи.

"На първата снимка виждате “здравейте отново” Кирил Петков с Антъни Блинкен. Фотографията е от профила на министър-председателя ни във фейсбук. Втората снимка е оригиналът на изображението - без редакции. На нея ясно се вижда и премиерът на РСМ Ковачевски. В задачата се пита, защо Кирил Петков си е наложил автоцензура и е изрязал колегата си от снимката си? Срамува ли се? Тази среща и снимка по негово желание ли е правена? Искал ли е да скрие за тази среща? Има ли официална информация от МС за тази среща?", попита депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов в страницата си във Facebook.