/ ThinkStock/Getty Images
Пътуващите може да използват маршрута: Чепеларе-Рожен-Лъки
От 9:00 до 17:00 часа, ще бъде ограничено преминаването по пътя Югово-Лъки, в двете посоки, поради извършване на взривни работи, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътуващите за Кръстова гора може да използват маршрута: Чепеларе-Рожен-Лъки. Взривните дейности, които започнаха в края на февруари, се налагат заради ремонта на 31 км от третокласния път Югово-Лъки-Здравец на територията на област Пловдив.

Заради взривни работи временно ще се спира движението по пътя Югово-Лъки

Предвижда се те да продължат до края на месец април. За изпълнението им временно ще продължи да се спира трафикът в 11,3 км участък Югово-Лъки, от 9:00 до 13:30 часа и от 14:30 до 17:00 часа в дните от понеделник до събота, за да се осигури преминаването на живеещите в близките населени места, пътуващи за Смолян, Асеновград и Пловдив, както и на поклонниците, посещаващи Кръстова гора.

Чрез пробивно-взривните работи се разчистват скални откоси, за да се осигури необходимият габарит на пътя. Третокласният път е единствената пътна връзка на община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряка връзка на областта с община Баните в Смолянска област.

По пътя ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района. Пътят е построен през 50-те години на миналия век.

Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит. Ремонтните дейности се извършват от дружеството, с което АПИ има договор по ЗОП за текущи ремонти и поддържане на републиканските пътища в област Пловдив.