Спешната ни помощ има готовност за адекватни действия при терористичен акт
Спешната ни помощ има готовност за адекватни действия при терористичен акт / БГНЕС
САЩ ни дарява подвижна болница
87042
САЩ ни дарява подвижна болница
САЩ ни дарява подвижна болница
  • САЩ ни дарява подвижна болница
  • САЩ ни дарява подвижна болница

Към настоящия момент ДАНС не разполага с никаква информация за планиране или организиране на терористичен акт на територията на България. Това съобщиха от агенцията по време на симпозиум за поведение при терористични актове, който се проведе днес в „Пирогов”.

От ДАНС допълниха, че у нас проблемите по отношение на тероризма са свързани както с мигрантите, така и с опасността от радикализиране на българи. Специалисти обясниха, че до 20 дни България ще получи от САЩ като дарение подвижна болница, която може да се използва за стабилизиране на пациенти при кризисни ситуации. Към момента у нас има само една подобна болница и тя е собственост на Военномедицинската академия.

Спешните пациенти с червен, жълт или зелен код според състоянието

Днес бе представен първият доброволен спасителен отряд, на който може да се разчита при кризисни ситуации и терористични актове. Проблемът е, че към момента разполагаме с 30 души, които могат да сформират два подобни отряда.

„Идеята на това мероприятие е на територията на всяка община да бъде изградена такава доброволческа организация, която да може да помагат на службите, които са оторизирани да изпълняват тази функция. Никога службите не са  достатъчни да се справят с едно масирано бедствие или терористичен акт в огромни размери. Най-важното е информацията, да няма паника и всички служби да се синхронизират и да работят екипно“, коментира доброволецът Асен Пиперков.

Спешната ни помощ има готовност за адекватни действия при терористичен акт
netinfo

На медицинско ниво имаме създадена организация за действие в такава кризисна ситуация, категоричен бе зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков, който подчерта, че медиците непрекъснато провеждат тренировки относно готовността им да реагират навреме.

Десетки коли се удариха в тунела Витиня, трима души загинаха

Въпреки това обаче Шарков посочи като лош пример и абсолютна грешка действието на лекарите при катастрофата в тунела „Витиня” миналата есен.

Лекари разказват за преживения ужас от гледката в тунела „Витиня”

„Не е тяхна работа да са вътре в залата където дори имаше съмнения за това, „че терористите са вътре и нашите екипи да влизат там. Това не е тяхна работа, това е работа на МВР, ДАНС, на полицията. Нашата работа е да спасяваме пострадалите. Това е едно от нещата, на които трябва да се научим. Защото инстинктът ни на лекари ни прави уязвими в една така ва ситуация. А това, че сме уязвими не ни позволява да спасим човешки живот след това“, заяви д-р Шарков.

Спешната ни помощ има готовност за адекватни действия при терористичен акт
netinfo

Телефонно интервю и таблица с въпроси ще определят спешността на пациента

Съгласно стандарта за спешна медицина при тежък инцидент на 7-ата минута спешните екипи трябва да са при пострадалите. След това се осъществява тиражирането, което отсява спешните от неспешните пациенти, а през цялото това време се поддържа връзка с болниците, за да може техните екипи да са в готовност за посрещане на пациентите.

Този алгоритъм за поведение в кризисни ситуации вече е бил трениран, информира още Ваньо Шарков.