Десетки коли се удариха в тунела Витиня, трима души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)
82144
Десетки коли се удариха в тунела Витиня, трима души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)
  • Десетки коли се удариха в тунела Витиня, трима души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)

Трима души загинаха при тежка верижна катастрофа с 42 коли в тунела "Витиня" на магистрала "Хемус" в посока Варна. При инцидента са ранени 13 души, като сред тях има и дете с черепно-мозъчна травма.

Според МВР причина за инцидента е несъобразена скорост и неспазване на дистанция. Очевидци обаче твърдят, че в продължение на няколко километра преди тунела е имало разлято гориво. Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано във връзка с верижната катастрофа на автомагистрала „Хемус", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Огледите на място след инцидента са извършени в присъствието на автоексперт. По случая в Окръжна прокуратура - София е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, работи се по всички възможни версии за възникване на катастрофата.

Десетки коли се удариха в тунела Витиня трима души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Десетки коли се удариха в тунела Витиня трима души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

42 коли са участвали във верижната катастрофа в тунела "Витиня", при която загинаха трима души. Двама мъже и две жени, една от които е бременна, са настанени в столичната Окръжна болница, каза говорителят на лечебното заведение Антон Луков.

Хората, оказали се в тунела след инцидента, са изведени от спасителите максимално бързо. По данни към момента, пострадалите от верижната катастрофа са 13 - момиче на 9-годишна възраст, седем жени и петима мъже, един от които е с опасност за живота.

От настанените в болнични заведения са установени трима водачи, взети са им кръвни проби за химически анализ.

Екипи на пожарната продължават работата по изваждане на автомобилите, участвали в катастрофата, от тунела. Пътни полицаи регулират движението и оказват съдействие на преминаващите в района на инцидента водачи до приключване на действията по освобождаване на пътното платно.

В Пирогов са настанени четирима души, като към момента няма опасност за живота им, казаха от лечебното заведение. Пациентите на Пирогов от катастрофата са трима възрастни и едно дете. Детето е момиченце на девет години, което се налага да остане в болницата, тъй като има рана в областта на главата. От Пирогов увериха, че няма опасност за живота на тези пациенти към момента.

В болница Софиямед са откарани още двама от пострадалите при катастрофата - мъж, който е с тежка травма на крака, и жена с контузия на ръката, но без опасност за живота.

Десетки коли се удариха в тунела Витиня трима души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Главният секретар на МВР Георги Костов коментира, че най-вероятната причина за инцидента е несъобразена скорост. "Най-вероятната причина за катастрофата е несъобразена скорост, съчетана с неспазване на дистанция. Този тунел е специфичен, влизаш от едната страна на планината, излизаш от другата. Влизаш при относително добра видимост и излизаш в гъста мъгла и по веригата всеки, като види мъгла, реагира като наближаваща стена, всеки натиска спирачка. И като натиска всеки спирачката, някой се е разконцентрирал, а се движи близо и с несъобразена скорост, реализира ПТП и така се получават верижните катастрофи", каза той.

Свидетели разказаха пред Нова телевизия, че до инцидента се е стигнало заради разлято гориво на пътя.

Вижте техните разкази ТУК

Десетки коли се удариха в тунела Витиня трима души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Според Георги Костов горивото се е разляло впоследствие. "Има разлято гориво, но то е следствие от катастрофата. Разлято е гориво - нафта и бензин, масло, тъй като има доста увредени автомобили, но това е следствие от катастрофата", каза Георги Костов.

Снимки: darikradio.bg

Видео: Нова телевизия