Спешен център във всяка болница
Спешен център във всяка болница / netinfo

Всяка болница, отговаряща на определени изисквания, ще може да открива спешно отделение. Това ще стане след промени в наредба на Министерството на здравеопазването, с която се извършва преструктурирането на спешната помощ в страната, съобщи заместник-министърът на здравеопазването доц. Матей Матеев.

Болниците, които искат да открият спешно отделение, ще трябва да докажат наличие на необходимото оборудване, терен, специалисти, квалификация и осигуряване на денонощно медицинско обслужване.

Финансовите ресурси ще бъдат осигурени от министерството. Плащането ще се извършва на база планиран бюджет за годината, а не на преминал пациент. „Трябва да се избегне възможността пациентите да търсят директно услугите на спешната помощ в болницата, заобикаляйки личния си лекар”, обясни доц. Матеев.

От здравното министерство съобщиха още, че 5,4 млн. евро ще струва изграждането на пилотни звена на спешна помощ във Враца и Смолян. Парите са отпуснати по програма ФАР. По този проект се предвижда доставка и монтаж на медицинско и немедицинско оборудване, подобряване на материалната база, както и усъвършенстване на квалификацията на медицинския персонал. Враца и Смолян са избрани за пилотни проекти по няколко критерия: имат отрицателни демографски тенденции, регионите са в слабо развити и малко перспективни части на страната от гледна точка на икономика и инфраструктура, както и това, че има висока безработица и голям процент малцинствени групи.