След страха от COVID-19 и ваксините, актуална е паниката и от образуването на тромбози, вследствие от първите две. Немски учени заявиха, че са открили как да се неутрализират кръвните съсиреци при векторните ваксини. Колко сериозен е всъщност проблемът и има ли решение? В предаването "Социална мрежа" темата коментира проф. Лъчезар Гроздински, ръководител на Клиника по ангиология към "Аджибадем Ситиклиник" и председател на Националното дружество по ангиология и флебология.

"Пациентите с риск от тромбози задължително трябва да се ваксинират", заяви медикът. И поясни, че тромбозата представлява запушване на артерия или вена. Инфарктът и инсултът са вид тромбози.

Официално: Обобщиха броя и вида на страничните реакции от COVID ваксината у нас

Откъсването на тромб причинява най-тежки последствия, сред тях - и белодробна емболия, каза още проф. Гроздински. По думите му, ако стеснението на артериите се открие навреме, могат да се предотвратят тромбози чрез поставвяне на стент или операция. 

"При 30-40 % от тежките случаи на COVID-19 се развиват тромбози във вените на долните крайници и немалка част от смъртните случаи се дължат на белодробни емболии. Основното лечение е с противосъсирващи средства", обясни проф. Гроздински.

Окончателно: Евродепутатите одобриха въвеждането на COVID удостоверенията

Според него ваксините са пътят към излизане от пандемията. А паралелно с имунизацията трябва да се приема и аспирин.

Той смята, че над 1 млн. души в България са изкарали инфекцията, а това значи, че през зимата пандемията може вече да е отминала.