От началото на годината в страната са регистрирани 1553 заразени с коклюш
Намалява броят на болните от коклюш в страната, но е отчетен втори случай на морбили. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

През последната отчетна седмица – до 9 юни, са регистрирани 108 случая на коклюш, което е с 22 случая по-малко в сравнение с предходната седмица. В София заразените с коклюш през отчетната седмица са 67 души.

От началото на годината в страната са регистрирани 1553 заразени с коклюш. За същия период през изминалата година са регистрирани пет случая.
Заради епидемичното разпространение на коклюш в страната, на 9 май 2024 г. бяха въведени временни противоепидемични мерки, които ще бъдат в сила до 31 юли.

Нов случай на морбили у нас

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени, които имат документиран период на бременността си между 27 и 36 гестационна седмица включително. Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна, и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание. Ваксинирането се извършва в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции и/или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения.

В България първата ваксинация срещу коклюш се извършва на новородени, след като навършат шестседмична възраст. Имунизирането е задължително.
В отчетната седмица е регистриран втори за България случай на морбили, като първият случай за тази година беше в началото на април. В периода януари 2023 г. - юни 2023 г. не е имало случаи на морбили.

Морбили е едно от най-заразните остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения, съобщиха от сайта "Плюс мен", създаден в рамките на информационна кампания на Министерството на здравеопазването, свързана с ползите от ваксините. Морбилният вирус се отделя при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразата се предава чрез контактуване с болен на разстояние един-два метра в закрити помещения, транспортни средства, училища. 

Задължителна имунизация и реимунизация срещу морбили се извършва на 13-месечна възраст и при навършване на 12-годишна възраст. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Пеева/БТА