София е най-добрият град за живеене
София е най-добрият град за живеене / Dariknews.bg, DarikSky.bg
София е най-добрият град за живеене
86351
София е най-добрият град за живеене
София е най-добрият град за живеене
  • София е най-добрият град за живеене
  • София е най-добрият град за живеене

София е най-добрият град за живеене за 2015-а година. Деветата поред класация на Дарик радио и вестник „24 часа" имаше за цел да установи качеството на живот във всички областни градове в страната, оценени по специални критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи.

Според слушателите на Дарик- най-предпочитаният град е Варна. А читателите на „24 часа" класираха на първо място два града - Русе и Велико Търново.

На специална церемония, в присъствието на министри, кметове на номинираните общини и представители на общинската администрация София бе обявен за „Най-добър град за живеене" за изминалата година.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова лично прие наградата от изпълнителния директор на Дарик Радосвет Радев:

„Смятам, че през последните години се вижда промяната в София. Тя се оценява и от хората. Благодаря им за търпението, защото много често тя е съпроводена с неудобства за хората, а те проявяват търпение, защото виждат резултатите. Тези резултати се постигат с много работа, с много усилия и това са усилията на цял екип от хора".

София е найдобрият град за живеене
netinfo

Варна е най-добър град според слушателите на Дарик, взе и приза „Пазител на историята"

В категория „пазител на историята" наградата отиде във Варна.

„За мен е изключителна чест да получа тази награда. Варна е и древна, и млада. Реализираме редица мащабни проекти за социализация на паметниците на културно-историческото наследство и стартирахме изключително амбициозния проект за завръщането на облика на прекрасните стари сгради в централната част на града", заяви кметът на морската ни столица Иван Портних.

София е найдобрият град за живеене
netinfo

За успешно реализирани европроекти с приз бе удостоен Бургас.

„Тази класация много мотивира кметовете. Колкото повече общини печелят тези сгради, толкова по-добре и за България - за качеството и стандарта на живот в нашата страна", подчерта кметът на Бургас Димитър Николов.

Награди бяха присъдени и в още няколко категории: За "зелен град" бе определен Казанлък. Наградата "перспективен град" отиде в Русе. Градът инвеститор в спортни таланти е Поморие.

Една от най-очакваните награди е тази за "бизнес град", а тя отиде в Пловдив.