Собственици на аптеки срещу Закона за лекарствата
Собственици на аптеки срещу Закона за лекарствата / netinfo

Ако не бъде променен Законът за лекарствените средства в частта му за собствеността на аптеките, собствениците на аптеки ще заведат дела срещу държавата. Това обявиха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Вече са закрити 200 аптеки заради законовите разпоредби, според които фармацевтите нямат право на собственост на повече от една аптека.

Възможно е дори Европейската комисия да заведе дело срещу България, както е направила вече срещу една държава, а две други е поканила да дадат обяснение заради подобни законови разпоредби, обясниха собствениците на аптеки.

През април тази година бяха приети промените в закона, по силата на които един фармацевт не може да бъде собственик на повече от една аптека. Тези ограничителни текстове са вид забрана за развитие и целят унищожаване на конкуренцията, казаха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Проблемът идва от член 222 на закона, като една от основните последици от него е закриването на аптеки в по-малките населени места в страната и потребителите ще бъдат изправени пред проблема да останат без аптека и без достъп до лекарства.

Гратисният период, в който собствениците на аптеки трябва да преустановят собствеността си върху повече от една аптека е до април следващата година.